केले के कटलेट
Ingredients (सामग्री)
Raw Banana (कच्चे केले) ---------- 4
Dry mango powder (आमचूर) ---------- 1 smallspoon
Potato (आलू) ---------- 2 medium sized
Salt (नमक) ---------- To taste
Green Chilies (हरी मिर्च) ---------- 3-4
Coriander Powder (धनिया पावडर) ---------- 1 smallspoon
Bread crumbs (ब्रेड चूरा) ---------- 3 tablespoon
Oil (तेल) ---------- For fried
How to make Banana Cutlet (केले के कटलेट बनाने की विधि)
-> First washed the Raw Banana (कच्चे केले) and Potato (आलू) and peel it. (कच्चे केले और आलू धो कर छिले)
-> Now take pressure cooker and add Raw Banana (कच्चे केले) + Potato (आलू) some water and keep boiling on low flame for about 10 minutes. (कच्चे केले + आलू + पानी को प्रेशर कुकर में पका ले)
-> When the pressure of cooker is remove then cool the Raw Banana (कच्चे केले) + Potato (आलू). When they cool then mashed Raw Banana (कच्चे केले) + Potato (आलू) very well. (उबले कच्चे केले + आलू को ठंडा कर के मैशेड करे)
-> Now cut the Green Chilies (हरी मिर्च) into small pieces. Now add Dry mango powder (आमचूर) + Salt (नमक) + Coriander Powder (धनिया पावडर) + Green Chilies (हरी मिर्च) into Raw Banana - Potato Mixture (केले- आलू मिश्रण) and mixed very well. (केले- आलू मिश्रण में आमचूर + नमक + धनिया पावडर + हरी मिर्च मिला दे)
-> Now divide the mixture into equal part and Make small rolls from the mixtures and press the rolls slightly to make them little flat. (मिश्रण को बराबर भाग में बाटे और छोटी गेंद बना कर चपटा करे)
-> Now Cover each roll with Bread crumbs (ब्रेड चूरा) or suji (सूजी) if bread crump is not available. Banana Cutlet (केले के कटलेट) is ready for fry. (कटलेट को ब्रेड चूरा और सूजी में लपेटे)
-> Heat the Oil (तेल) in a Cauldron (कडाही). When Oil (तेल) became hot then fried the Banana Cutlet (केले के कटलेट) on medium flame gas. Fried the Banana Cutlet (केले के कटलेट) on both side until they turn to golden brown in color or crispy. (गरम तेल में कटलेट तल ले)
-> Banana Cutlet (केले के कटलेट) is ready to served. Served it with mint chutney (पुदीना की चटनी) or tomato chutney (टमाटर की चटनी) (पुदीना और टमाटर की चटनी से परोसे)