Ingredients (सामग्री):
Potatoes medium sized (आलू) ----------- 20-25
Grated cheese (पनीर) ----------- 100 grams
Tamarind pulp (इमली गूदा) ----------- 1 1/2 tsp
Tomato puree (टमाटर चटनी) ----------- 2 cups
Chopped coriander leaves (कटा हरा धनिया पत्ती) ----------- 2 tsp
Grated Ginger (कद्दूकस किये अदरक) ----------- 1 inch piece
Chopped Green chilies (कटी हरी मिर्च) ----------- 4
Raisins (किशमिश) ----------- 10
Chopped Cashewnuts (कटे काजू) ----------- 10
Cumin seeds ( जीरा बीज) ----------- 1 tsp
Turmeric powder ( हल्दी पाउडर) ----------- 1/2 tsp
Red chilli powder (लाल मिर्च पाउडर ) ----------- 1/2 tsp
Dry mango powder (अमचुर) ----------- 1/2 tsp
Grated Jaggery (कद्दूकस किया गुड़) ----------- 1/2 cup
fresh cream (ताजा क्रीम) ----------- 2 tsp
Asafoetida (हिंग) ----------- a pinch
Fennel seeds (सौंफ) ----------- 1 tsp
Salt (नमक) ----------- to taste
Oil (तेल) ----------- For deep fry
How to make Benarasi Bharwan Aloo (बनारसी भरवाँ आलू बनाने की विधि) :
-> First peel potatoes (आलू) and halve (आधा करना) them. Wash the potatoes (आलू) and Wipe dry. (आलू छिले और आधा काट कर धो ले)
-> Dry roast fennel seeds (सौंफ) and crush slightly. (सौंफ भुने और पीस ले)
-> Heat sufficient Oil (तेल) in a kadai and deep-fry potatoes (आलू) till they are golden brown. And keep it aside on absorbent paper and cool it. (तेल + आलू तल ले और ठंडा करे)
-> Scoop out the middle of each half potato (आलू को बीच से खोखला करे)
-> Add paneer (पनीर) + Chopped coriander leaves (कटा हरा धनिया पत्ती) + Chopped Green chilies (कटी हरी मिर्च) + Raisins (किशमिश) + Chopped Cashewnuts (कटे काजू) + Salt (नमक) and mix well. This Mixture (मिश्रण) is ready for stuffing. (पनीर + कटा हरा धनिया + कटी हरी मिर्च + किशमिश + कटे काजू + नमक मिलाये भरने का मसाला तैयार है)
-> Stuffed the scooped out potato halves with this filling. (आलू में मसाला भरे)
-> Heat Oil (तेल) in a kadai and add Asafoetida (हिंग) + roasted Fennel seeds (भुने सौंफ) + Cumin seeds ( जीरा बीज) + Grated Ginger (कद्दूकस किये अदरक) and cook it. Now Add Tomato puree (टमाटर चटनी) and mix well. (तेल + हिंग + भुने सौंफ + जीरा बीज + कद्दूकस किये अदरक + टमाटर चटनी मिला कर फ़्राइ करे)
-> Add Turmeric powder ( हल्दी पाउडर) + Red chilli powder (लाल मिर्च पाउडर) + half a cup of water (पानी) and cook 3 - 4 minutes. (इसमें हल्दी पाउडर + लाल मिर्च पाउडर + पानी मिला कर पकाये)
-> Add Tamarind pulp (इमली गूदा) + Dry mango powder (अमचुर) + Grated Jaggery (कद्दूकस किया गुड़) and Salt (नमक) to taste. (इसमें इमली गूदा + अमचुर + कद्दूकस किया गुड़ + नमक मिला कर पकाये)
-> Add stuffed potatoes to this gravy and cook on low heat for 3 - 4 minutes. Add fresh cream (ताजा क्रीम) and stir gently. Cook till the gravy is reduced slightly. (भरवाँ आलू + ताजा क्रीम डाल कर पकाये)
-> Benarasi Bharwan Aloo (बनारसी भरवाँ आलू) is ready to served and served it hot.
Mawa Matar Fry
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(मावा मटर फ्राई)
Ingredients (सामग्री):
Green Peas (मटर के दाने) ---------- 250 gms
Mawa (मावा) ---------- 250 gms
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