बैंगन पुलाव
Ingredients (सामग्री):
Rice (चावल) ---------- 500 gms
Onion (प्याज) ---------- 150 gms
Brinjal (बैंगन) ---------- 150 gms
Ghee (घी) ---------- 50 gms
Cumin (जीरा) ---------- 3/4 smallspoon
Coriander powder (धनिया पाउडर) ---------- 3/4 smallspoon
Salt (नमक) ---------- To taste
Amchoor Powder (अमचूर पाउडर) ---------- 1/2 smallspoon
Garam masala (गरम मसाला) ---------- 1/2 smallspoon
Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) ---------- To taste
Turmeric Powder (हल्दी पाउडर) ---------- 3/4 smallspoon
Asafetida (हींग) ---------- 1 Pinch
How to make Brinjal Pulao (बैंगन पुलाव बनाने की विधि)
-> First clean the Rice (चावल) and washed it with clean water and soaked it into water for 1 hours. (चावल धो कर पानी में भिगो कर रखे)
-> Cuts the Onion (प्याज) and Brinjal (बैंगन) into small pieces. (प्याज + बैंगन को काटे)
-> Now heat the Ghee (घी) in a pot. When Ghee (घी) became hot then add Cumin (जीरा) + Onion (प्याज) and fried it until Onion (प्याज) turn to golden brown in color. (घी + जीरा + प्याज को फ्राई करे)
-> After you add Coriander powder (धनिया पाउडर) + Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) + Salt (नमक) + Garam masala (गरम मसाला) + Asafetida (हींग) + Turmeric Powder (हल्दी पाउडर) and mixed very well and cooked it for 1 minute. (इसमें धनिया पाउडर + लाल मिर्च पाउडर + नमक + गरम मसाला + हींग + हल्दी पाउडर मिला कर पकाये)
-> Now you add 600 gms Water (पानी) + Rice (चावल) and cooked it until Rice (चावल) became cooked. (चावल + पानी मिला कर पकाये)
-> In other pan heat the Ghee (घी) and add the Brinjal Pieces (बैंगन टुकड़े) and fried it. You also add the Amchoor Powder (अमचूर पाउडर) and mixed it into Brinjal Pieces (बैंगन टुकड़े). (घी + बैंगन टुकड़े + अमचूर पाउडर फ्राई करे)
-> Add the Brinjal Pieces (बैंगन टुकड़े) into cooked it Rice (चावल) and mixed very well. Cooked it for 2-3 minute. (बैंगन टुकड़े पके चावलों में मिलाये)
-> Hot and tasty Brinjal Pulao (बैंगन पुलाव) is ready.
Dahi Bhaat
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(दही भात)
Ingredients (सामग्री) :
Yogurt (दही) ---------- 1 1/2 cups
Cooked rice (पके हुए चाव..
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