चिकन टिक्का
Ingredients (सामग्री)
Boneless chicken breasts cut into bite size pieces (हड्डी रहित चिकन और टुकड़ों में कटा हुआ) ---------- 4
Garlic Paste (लहसुन पेस्ट) ---------- 1 smallspoon
Ginger Paste (अदरक पेस्ट) ---------- 1 smallspoon
Curd (दही) ---------- 1/2 cup
Paprika (लाल शिमला मिर्च) ---------- 1 smallspoon
Pepper (काली मिर्च) ---------- 1/2 smallspoon
Salt (नमक) ---------- To taste
Coriander Powder (धनिया पाउडर) ---------- 1 smallspoon
Garam masala (गरम मसाला) ---------- 1/2 smallspoon
Lemon juice (नींबू का रस) ---------- 1 tablespoon
Oil (तेल) ---------- 2-3 tablespoon
Red food colouring (खाने बाला लाल रंग) ---------- 2 pinch
Thinly sliced onions (बारीकी कटा हुआ प्याज) ---------- 1 tablespoon
coriander leaves (धनिया पत्ते) ---------- 1 tablespoon
How to make Chicken Tikka (चिकन टिक्का बनाने की विधि)
-> First Wash the chicken (चिकन) and cut it up. Cut off and discard as much of the fat as possible from under the skin, because the fat catches fire while cooking and causes the chicken to burn. Dry the pieces. (चिकन को धो कर काटे और टुकडो को सूखा कर ले)
-> Now take Garlic Paste (लहसुन पेस्ट) + Ginger Paste (अदरक पेस्ट) + Curd (दही) + Paprika (लाल शिमला मिर्च) + Pepper (काली मिर्च) + Salt (नमक) + Coriander Powder (धनिया पाउडर) + Garam masala (गरम मसाला) + Lemon juice (नींबू का रस) + Red food colouring (खाने बाला लाल रंग) and mixed very well in a big bowl. (लहसुन पेस्ट + अदरक पेस्ट + दही + लाल शिमला मिर्च + काली मिर्च + नमक + धनिया पाउडर + गरम मसाला + नींबू का रस + खाने बाला लाल रंग को आपस में मिला ले)
-> Now you add Chicken pieces (चिकन के टुकड़े) into it and mixed it very well and leave it all day in the fridge, turning once or twice. (मसाला मिश्रण में चिकन के टुकड़े मिला कर पूरी रात के लिये फ्रिज में रख दे)
-> Now Preheat oven to maximum, 240 C or 475 F. Now Skewer the marinated Chicken pieces (मसाले लगे चिकन टुकड़े) on thick skewers, not too tightly or they will not cook well on all sides. (ओवन में मसाले लगे चिकन टुकडो को रख कर पका ले)
-> Cook in an oven for 10 minutes or so, turning over once. It can also be cooked in a grill or on a barbecue.
-> Spicy Chicken Tikka (चिकन टिक्का) is ready. Takenout it in a plate and garnished it with Thinly sliced onions (बारीकी कटा हुआ प्याज) + coriander leaves (धनिया पत्ते). (बारीकी कटी प्याज + धनिया पत्ते से सजाये)
Chicken Apple Salad
|
|
चिकन एप्पल सलाद
Ingredients (सामग्री)
Cooked chicken pieces (पके चिकन के टुकड़े) ---------- 2 cups
More...
|
Refer to Friend
|