क्रीम चिकन
Ingredients (सामग्री)
Chicken (चिकन) ---------- 500 gms
Milk (दूध) ---------- 250 ml
Ginger-garlic paste (अदरक लहसुन पेस्ट) ---------- 2 tablespoon
Finely chopped green chillies (बारीक कटी हरी मिर्च) ---------- 5
Black pepper powder (काली मिर्च पाउडर) ---------- 1 smallspoon
Black cardamom (काली इलायची) ---------- 3-4
Green cardamoms (हरी इलायची) ---------- 3-4
Cloves (लौंग) ---------- 3
Cinnamon (दालचीनी) ---------- 1 inch stick
Oil (तेल) ---------- 3 to 4 tablespoon
Chilli powder (मिर्च पाउडर) ---------- to taste
Cream (क्रीम) ---------- 1/2 cup
Salt (नमक) ---------- To taste
How to make Cream Chicken (क्रीम चिकन बनाने की विधि)
-> First boiled the Chicken (चिकन) in Milk (दूध) for around 10 minutes. (चिकन को ढूध के साथ उबाल ले)
-> Now take the Black cardamom (काली इलायची) + Green cardamoms (हरी इलायची) + Cloves (लौंग) + Cinnamon (दालचीनी) and grind it and make a powder. (काली इलायची + हरी इलायची + लौंग + दालचीनी को पीस ले)
-> Heat the Oil (तेल) in a fry pan. When Oil (तेल) became hot then add Ginger-garlic paste (अदरक लहसुन पेस्ट) and fried it until it turns to golden brown in color. (तेल + अदरक लहसुन पेस्ट को फ्राई करे)
-> Now add Finely chopped green chillies (बारीक कटी हरी मिर्च) + Boiled chicken paste (उबला हुआ चिकन पेस्ट) mix well. Now you add Black pepper powder (काली मिर्च पाउडर) + Ground Masala (पीसा मसाला) mix it and cooked it for 2 minute. (इसमें बारीक कटी हरी मिर्च + उबला हुआ चिकन पेस्ट + काली मिर्च पाउडर + पीसा मसाला मिलाये)
-> Now you add Salt (नमक) + Cream (क्रीम) mixed it and cooked it for 3 - 4 minutes. (इसमें नमक + क्रीम को मिलाये और पकाये)
-> Cream Chicken (क्रीम चिकन) is ready. Served it with bread (ब्रेड) and green chutney (हरी चटनी). (ब्रेड + हरी चटनी के साथ परोसे)
Malabar Chicken Curry
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मालाबार चिकन करी
Ingredients (सामग्री)
Chicken (चिकन) ---------- 1 Kg (cut into small pieces)
Coconut oil (नारि..
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