मछली पालक
Ingredients (सामग्री)
Fish (मछली) ---------- 1/4 Kg
Spinach (पालक) ---------- a bunch
Tomato (टमाटर) ---------- 1
Garlic (लहसुन) ---------- 3 cloves
Chopped Green chilli (कटी हुई हरी मिर्च) ---------- 3
Milk cream (मिल्क क्रीम) ---------- 1 smallspoon
Garam masala powder (गरम मसाला पाउडर) ---------- 1/2 smallspoon
Salt (नमक) ---------- To taste
Oil (तेल) ---------- as needed
How to make Fish Spinach (मछली पालक बनाने की विधि)
-> First finely chopped the Tomato (टमाटर) + Garlic (लहसुन) + Spinach (पालक) and keep aside. (टमाटर + लहसुन + पालक को बारीक़ बारीक़ काट ले)
-> Now heat the Oil (तेल) in a fry pan. When Oil (तेल) became hot then fry the fish pieces (मछली के टुकड़े) until fish (मछली) turns to golden brown in color and keep aside. (तेल + मछली के टुकड़े को फ्राई करे)
-> Now heat 2 tablespoon Oil (तेल) in a fry pan. When Oil (तेल) became hot then add Garlic (लहसुन) + Chopped Green chilli (कटी हुई हरी मिर्च) + Tomato (टमाटर) and fried it till Tomato (टमाटर) became soft. (तेल + टमाटर + लहसुन + कटी हुई हरी मिर्च को फ्राई करे)
-> Now you add Spinach (पालक) + Garam masala powder (गरम मसाला पाउडर) + Salt (नमक) + water (पानी) mix it and cooked it until Spinach (पालक) is cooked. (अब इसमें पालक + गरम मसाला पाउडर + नमक + पानी मिला कर पालक के पकने तक पका ले)
-> When Spinach (पालक) is cooked then add fried fish (तली हुई मछली) and mix it and stir it. (जब पालक पक जाये तो इसमें तली हुई मछली मिला कर पकाये)
-> When gravy start boiling again then off the gas. After you add Milk cream (मिल्क क्रीम) and mix it. (जब ग्रेवी उबलने लग जाये तो इसमें मिल्क क्रीम मिलाये)
-> Fish Spinach (मछली पालक) is ready. Served it with jeera rice (जीरा चावल), roti (रोटी). (जीरा चावल, रोटी के साथ परोसे)