फलो की चटनी
Ingredients (सामग्री):
Apple (सेब) ---------- 100 gms
Peach (आडू) ---------- 100 gms
Sugar (चीनी) ---------- 30 gms
Walnut (अखरोट) ---------- 20 gms
Raisin (मुनक्का) ---------- 20 gms
Vinegar (सिरका) ---------- 20 gms
Oil (तेल) ---------- 1 tablespoon
Salt (नमक) ---------- To taste
Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) ---------- To taste
How to make Fruits Chutney (फलो की चटनी बनाने की विधि)
-> First washed the Apple (सेब) and Peach (आडू) and grated it. (सेब + आडू धो कर कदुकस कर ले)
-> Now you add Raisin (मुनक्का) + Walnut (अखरोट) + Vinegar (सिरका) + Sugar (चीनी) + Salt (नमक) + Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) and mixed very well. (इसमें मुनक्का + अखरोट + सिरका + चीनी + नमक + लाल मिर्च पाउडर मिलाये लाल मिर्च पाउडर)
-> Now heat the Oil (तेल) in a Cauldron (कडाही). When Oil (तेल) became hot then you add the chutney mixture and cooked it until chutney became thick.(तेल + चटनी मिश्रण गाढा होने तक पकाये)
-> Tasty and Fruits Chutney (फलो की चटनी) is ready. Served it with Naan (नान), Roti (चपाती), Parathe(परांठे) or Samosa (समोसे). (नान, चपाती, परांठे, समोसे से परोसे)