लेमनग्रास चिल्ली चिकन
Ingredients (सामग्री)
Chicken (चिकन) ---------- 750 grams (Cut into 12 pieces on the bone (3 from each leg and 3 from each breast))
Lemon grass (लेमनग्रास) ---------- 2 inches
Salt (नमक) ---------- To taste
Turmeric powder (हल्दी पाउडर) ---------- 1/4 smallspoon
Lemon juice (नींबू का रस) ---------- 1 tablespoon
Garlic (लहसुन) ---------- 5-6 cloves
Ginger (अदरक) ---------- 1 inch piece
Coconut milk (नारियल का दूध) ---------- 1 cup
Oil (तेल) ---------- 3 tablespoons
Onions (प्याज़) ---------- 15-20 small
Green chillies (हरी मिर्च) ---------- 4
Fish sauce (मछली सॉस) ---------- 1 smallspoon
Tamarind pulp (इमली का गूदा) ---------- 2 tablespoons
How to make Lemongrass Chilli Chicken (लेमनग्रास चिल्ली चिकन बनाने की विधि)
-> First take the Lemon grass (लेमनग्रास) + Garlic (लहसुन) + Ginger (अदरक) + small Onions (छोटी प्याज़) + Green chillies (हरी मिर्च) + Salt (नमक) + Turmeric powder (हल्दी पाउडर) + Lemon juice (नींबू का रस) + Fish sauce (मछली सॉस) + Tamarind pulp (इमली का गूदा) + 1/2 cup Coconut milk (नारियल का दूध) in a grinder and grind it and make a fine paste. (लेमनग्रास + लहसुन + अदरक + छोटी प्याज़ + हरी मिर्च + नमक + हल्दी पाउडर + नींबू का रस + मछली सॉस + इमली का गूदा + नारियल का दूध को पीसे और चिकना पेस्ट बना ले)
-> Taken out this paste into big bowl. Now you add chicken pieces (चिकन के टुकड़े) and mixed it. Rinse the mixer jar with ½ cup Coconut milk (नारियल का दूध) and pour over the chicken (चिकन). (इस पेस्ट में चिकन के टुकड़े मिलाये और नारियल का दूध को मिक्सी में घुमा कर चिकन पर ऊपर से डाले)
-> Keep the marinated chicken (मसाला लगा चिकन) in a refrigerator at least 12 hours. (मसाला लगे चिकन को फ्रिज में रखे)
-> Now heat the Oil (तेल) in a thick bottomed non stick pan and lay the marinated chicken (मसाला लगा चिकन) in single layer in it. Grill on high heat, till the underside of the chicken (चिकन) turns a reddish brown. Turn over and cook the other side similarly. (तेल + मसाला लगा चिकन को चारो तरफ से सेके)
-> Reduce heat and drizzle some of the remaining marinade over the chicken pieces (चिकन के टुकड़े), cover and cook, turning sides, till the chicken (चिकन) is fully cooked. (आंच कम कर के बचा मसाला मिश्रण को चिकन पर ऊपर से डाले और पलटे)
-> Lemongrass Chilli Chicken (लेमनग्रास चिल्ली चिकन) is ready. Served hot.