मक्का-तिल की मीठी मठरी
Ingredients (सामग्री)
Corn flour (मक्के का आटा) ---------- 200 gms or 2 cup
Molasses (गुड़) ---------- 100 gms or 1 cup
Water (पानी) ---------- 1/3 cup
Sesame (तिल) ---------- 1/4 cup
Oil (तेल) ---------- For fried
How to make Makki-Til ki Sweet Mathri (मक्का-तिल की मीठी मठरी बनाने की विधि)
-> First take the water (पानी) + Molasses (गुड़) and heat it on medium flame. Heat this mixture, once the Jaggery (गुड) dissolves into the water. (पानी + गुड़ को गुड घुलने तक गरम करे)
-> Now you filtrate (छानना) the Corn flour (मक्के का आटा) in a rosette (थाली). Now you add 1 tablespoon Oil (तेल) + Sesame (तिल) and mixed very well. (मक्के के आटे को छाने और इसमें तेल + तिल मिलाये)
-> With with the help of Jaggery water (गुड़ के घोल) make a tight dough. Keep this dough for 30 minute. (गुड़ के घोल की सहायता से सख्त आटा गूंथ लीजिये).
-> Now make a small sized ball into this dough. Take one ball put it on the palm and pressed on the other hand. Make all mathri similar type. (आटे की छोटी सी लोई ले कर हथेली से दबा कर मठरी बनाये)
-> Now take Oil (तेल) into fry pan. When Oil (तेल) became hot then you fried the Mathri (मठरी) . Fried the Mathri (मठरी ) on both side on low flame. Fried it until they turn to golden brown in color. This should take 8-10 minutes. Take them out over paper towel so it can absorb the extra oil. (तेल + मठरी को धीमी आंच पर तले और इनको निकाल कर नैपकिन पेपर पर रखे जिससे अतिरिक्त तेल निकल जाये)
-> Prepare all Makki-Til ki Sweet Mathri (मक्का-तिल की मीठी मठरी) similar type. (सारी मठरी इसी प्रकार तैयार करे)
-> Your hot and tasty Makki-Til ki Sweet Mathri (मक्का-तिल की मीठी मठरी) is ready.