(मसाला भिंडी)
Ingredients (सामग्री)
Ladyfinger (भिंडी) ---------- 250 gms
Salt (नमक) ---------- To taste
Asafoetida (हींग) ---------- 1 pinch
Cumin (जीरा) ---------- 1/2 smallspoon
Oil (तेल) ---------- 2-3 tablespoon
Fennel Powder (सोंफ पाउडर) ---------- 1 smallspoon
Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) ---------- 1/4smallspoon
Garam Masala (गरम मसाला) ---------- 1/4 smallspoon
Amchoor Powder (अमचूर पाउडर) ---------- 1/4 smallspoon
Green Chili (हरी मिर्च) ---------- 4
Chopped Green Coriander (कटा हरा धनियां) ---------- 1 tablespoon
Turmeric Powder (हल्दी पाउडर) ---------- 1/2 smallspoon
Coriander Powder (धनियां पाउडर) ---------- 1 spoon
How to make Masala Bhindi (मसाला भिंडी बनाने की विधि)
-> To make Masala Bhindi (मसाला भिंडी) take small and medium sized Ladyfinger (छोटी और मध्यम आकार की भिन्डी). Now first washed the Ladyfinger (भिंडी) with clean water. Now cuts the stalk of Ladyfinger (भिंडी की डन्ठल) and cuts also the thin section of Ladyfinger (भिंडी धो कर डन्ठल और पतले भाग को काट ले).
-> After cuts the at middle in Ladyfinger (भिंडी). Now heat the Oil (तेल) in a fry pan. When Oil (तेल) beacme hot then add Cumin (जीरा) + Asafoetida (हींग) and fried it. After you add Turmeric Powder (हल्दी पाउडर) + Fennel Powder (सोंफ पाउडर) + Coriander Powder (धनियां पाउडर) + Green Chili (हरी मिर्च) and cooked it for 2 minute. (भिंडी बीच से काटे, तेल + जीरा + हींग + हल्दी पाउडर + सोंफ पाउडर + धनियां पाउडर + हरी मिर्च फ़्राइ करे)
-> Now you add Ladyfinger (भिंडी) + Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) + Amchoor Powder (अमचूर पाउडर) + Garam Masala (गरम मसाला) + Salt (नमक) and mixed very well. On the high flame gas cooked the Ladyfinger (भिंडी) for 2-3 minute. (इसमे कटी भिंडी + लाल मिर्च पाउडर + अमचूर पाउडर + गरम मसाला + नमक मिलाकर पकाये)
-> Now covered it by Lid and cooked the Ladyfinger (भिंडी) for 3-4 minute. Ladyfinger (भिंडी) can cooked 6-7 minute. (भिंडी ढक कर पकाये)
-> Your Masala Bhindi (मसाला भिंडी) is ready. Garnished it with Chopped Green Coriander (कटा हरा धनियां) and served it hot. (हरा धनियां डाल कर सजाये)