तिल - गाजर लड्डू
Ingredients (सामग्री) :
Carrot (गाजर) ---------- 500 gms
White Sesame (सफेद तिल) ---------- 500 gms
Sugar Powder (पिसी शक्कर) ---------- 500 gms
Mawa (मावा) ---------- 300 gms
Desi Ghee (देशी घी) ---------- 2 smallspoon
Cardamom powder (इलायची पाउडर) ---------- 1 smallspoon
How to make Sesame - Carrot Laddu (तिल - गाजर लड्डू बनाने की विधि)
-> First washed the Carrot (गाजर) and grated it. (गाजर धो कर कदुकस कर ले)
-> Now you mashed the Mawa (मावा). Now you heat the Cauldron (कडाही). After you put the White Sesame (सफेद तिल) and fried it until it turn to golden brown. Taken out this into plate and keep it aside for cool. (मावे को अच्छी तरह मशेड करे, और सफेद तिल को भुन ले)
-> When White Sesame (सफेद तिल) became cool then roughly grind it into grinder. (जब तिल ठंडे हो जाये तो इनको पीस ले)
-> Now in other Cauldron (कडाही) heat the Desi Ghee (देशी घी). When Desi Ghee (देशी घी) became hot then add grated Carrot (कद्दूकस करी गाजर) and roast it unti its water is dry up. After this taken out this into plate and keep aside for cooling. (घी + कद्दूकस करी गाजर को भुन ले और निकाल कर ठंडा होने के लिये रख दे)
-> Now you add Mawa (मावा) + White Sesame (सफेद तिल) + 300 gms Sugar Powder (पिसी शक्कर) into grated Carrot (कद्दूकस करी गाजर) and mixed very well. (मावा + सफेद तिल + पिसी शक्कर + भुनी गाजर को मिला ले)
-> Take a little amount of mixture at a time in hand, shape it into round Laddu and keep them on a plate. Repeat the same process to make other Ladu. (हाथो में थोडा सा मिश्रण लेकर मनपसंद आकर के लड्डू बनाये)
-> Now spread the remaining Sugar Powder (पिसी शक्कर) + Cardamom powder (इलायची पाउडर) into plate and you covered the ready Laddu (लड्डू) with this mixture. (पिसी शक्कर + इलायची पाउडर मिला कर लड्डू को इसमें लपेटे)
-> Sesame - Carrot Laddu (तिल - गाजर लड्डू) is ready.