सेंवई गुलगुले
Ingredients (सामग्री) :
Roasted Vermicelli (सिंकी सेंवईयां) ---------- 100 gms
Fine Rava (बारीक रवा) ---------- 50gms
Sugar (शक्कर) ---------- 50 gms
Eno Fruit Salt (ईनो फ्रूट सॉल्ट) ---------- 1/2 smallspoon
Chopped (Cashew nut (काजू) + Almond (बादाम)) ---------- 1 tablespoon
Cardamom powder (इलायची पावडर) ---------- 2 pinch
Salt (नमक) ---------- 1 pinch
Oil (तेल) ---------- For fried.
How to make Vermicelli Pudding (सेंवई गुलगुले बनाने की विधि)
-> First dissolved the Sugar (शक्कर) into some Milk (दूध). (शक्कर को दूध में घोले)
-> Now you add Fine Rava (बारीक रवा) into this milk (दूध) and shuffle (फेंटन) much. Covered it and Keep it aside for 10 - 15 minute. (इसमें बारीक रवा को अच्छी तरह मिला दे और अलग रख दे)
-> Now you add Roasted Vermicelli (सिंकी सेंवईयां) + Chopped (Cashew nut (काजू) + Almond (बादाम)) + Cardamom powder (इलायची पावडर) + Salt (नमक) and mixed very well. Keep this for 10 minute. (इसमें सिंकी सेंवईयां + काजू + बादाम + इलायची पावडर + नमक मिला दे और अलग रख दे)
-> Now you add Eno Fruit Salt (ईनो फ्रूट सॉल्ट) and mixed it int the mixture. (इस मिश्रण में ईनो फ्रूट सॉल्ट मिला दे)
-> Now heat the Oil (तेल) in a Cauldron (कडाही). When Oil (तेल) became hot then fried it small Pudding (छोटे गुलगुले) until it turn to crunchy (कुरकुरे). (इसमें से थोडा सा मिश्रण ले कर गरम तेल में तल ले)
-> Crunchy (कुरकुरे) and Sweet Vermicelli Pudding (सेंवई गुलगुले) is ready. Served it with Namkeen Pakore( नमकीन पकौड़े), mint chutney (पुदीने की चटनी). (नमकीन पकौड़े + पुदीने की चटनी के साथ परोसे)